Sıkça Sorulan Sorular

Öğrencilerimizi yüz yüze ve uzaktan eğitim faaliyetlerinde akademik olarak desteklemek ve derslerin işlenişindeki verimliliği artırabilmek amacıyla   Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce yürütülen çalışmalar devam etmektedir. Buna göre ortaokul öğrencilerimize yönelik ;

Ortaokulda her bir sınıf seviyesi için ayrı ayrı olmak üzere Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler ve T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinde çalışma sayfaları şeklinde 112 fasikülden oluşan 16 kitap hazırlanmış,  EBA ile birlikte http://tegmmateryal.eba.gov.tr internet adresinde yayınlanmıştır.   

Ortaokul Türkçe, Matematik, Müzik ve İngilizce vb. derslere yönelik pedagojik yaklaşımı kuvvetli, kavramsal derinliği önde tutan, konu bütünlüğü taşıyan, yüksek etkileşimli, simülasyon, animasyon, video, ses, infografik, infovideo, eğitsel oyun, etkileşimli uygulama, 3 boyutlu uygulamalar gibi gerçek yaşamla bağlantılı olarak hazırlanan içerikler EBA’da ve http://tegmmateryal.eba.gov.tr internet adresinde yayınlanmıştır.

Yabancı dil eğitiminde yardımcı kaynak ihtiyacını büyük ölçüde ortadan kaldırmaya yönelik, öğretmen ve öğrencilerimizin gereksinimlerine cevap verecek nitelikte kademelere göre farklılaşan içerikler oluşturulması amacıyla 4 temel beceriye (konuşma, dinleme, okuma ve yazma) odaklanan   İngilizce dersi etkinlik kılavuzları ortaokul 5., 6., 7. ve 8. sınıf için ayrı ayrı hazırlanmıştır.

İlköğretim Kurumları (İlkokul ve Ortaokul) Haftalık Ders Çizelgesi’nin 7. maddesinde yer alan açıklamalar doğrultusunda ortaokul 5. sınıflardaki yabancı dil ağırlıklı eğitim uygulamalarına uzaktan eğitim yoluyla devam edilecektir.

Canlı dersler sırasında öğrencilerin kameraları genellikle kapalı olacaktır. Ancak öğretmenler derse odaklanmayı artırmak ve kontrol amaçlı olarak ders süresince birkaç kez olmak üzere  öğrencilerin kameralarını kısa süreli açtırabileceklerdir. 

Bakanlığımızca okullara gönderilen yazılarda; EBA canlı ders özelliğiyle, Pazar günü hariç her gün 08:30 – 20:20 saatleri arasında ders yapılacağı,  tüm derslerin  canlı sınıf uygulamaları, TRT EBA TV, EBA portal ve açık kaynaklı diğer güvenilir platformlar üzerinden uzaktan eğitim yoluyla işleneceği, canlı ders uygulamalarında öğrencilerimizin sokağa çıkma yasağının olmadığı 13.00 – 16.00 saatleri arasındaki zaman aralığının dikkate alınması gerektiği belirtilmiştir.

Öğrencilerimiz öğretim programlarının tamamından sorumludurlar. Buna göre öğretmenlerimiz canlı ders uygulamalarında İlköğretim Kurumları (İlkokul ve Ortaokul) Haftalık Ders Çizelgesi’nde yer alan tüm dersleri dikkate almalıdır. İlkokul için haftalık ders saati 30, ortaokul için ise 35’tir.  Canlı ders uygulamalarında öğretmenlerimiz EBA ile birlikte açık kaynaklı diğer güvenilir platformlar da kullanılabilmektedir. Konuların pekiştirilmesi ve tekrarı için öğrencilerimizin EBA TV programlarını da takip etmeleri sağlanmalıdır. 

12.09.2018 tarihli ve 123 sayılı Talim ve Terbiye Kurulu Kararı eki “İlköğretim  Kurumları (İlkokul ve Ortaokul) Haftalık Ders Çizelgesinin 2. maddesinde;  "Okullarda seçmeli ders uygulaması konusunda esneklik sağlanacak ve her okul yönetimi kendi imkânları doğrultusunda çizelgenin seçmeli dersler bölümünde yer alan azami 10 dersten bir grup oluşturacaktır. Öğrenciler, kendi okullarında okul yönetimi tarafından oluşturulan gruptan derslerini seçecektir." ifadesine yer verilmiştir. Bununla birlikte bir sonraki eğitim öğretim yılı için seçmeli derslerin seçiminde uyulacak usul ve esaslarla ilgili Bakanlığımızca her yıl Aralık-Ocak ayı içerisinde   il/ilçe millî eğitim müdürlüklerimize detaylı açıklama gönderilmektedir.

Okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında yeni kayıtlar, temmuz ayının ilk iş gününde başlar. Kayıt işlemi, 25/4/2006 tarihli ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu hükümlerince oluşturulan ulusal adres veri tabanındaki yerleşim yeri adres bilgileri esas alınarak, e-Okul sistemi üzerinden yapılır. Kayıt işlemleri sırasında veliden herhangi bir belge talep edilmez.

“Bir ders saati süresi 40 dakikadır. Okul yönetimince teneffüsler için normal eğitim yapılan okullarda en az 15 dakika, ikili eğitim yapılan okullarda ise en az 10 dakika süre ayrılır.

Normal öğretim yapılan okullarda yemek ve dinlenme için en az 40, en çok 90 dakika süre verilir. Bu süre okul yönetimince okul çevresinin şartlarına göre düzenlenir, il/ilçe millî eğitim müdürlüğüne bilgi verilir. İkili öğretim yapılan ilköğretim kurumlarında sabahçı ve öğlenci grup öğrencilerinin çıkış ve girişleri arasında en fazla 30 dakikalık süre ayrılır.” hükümleri doğrultusunda ders ve teneffüs süreleri düzenlemektedir.

Bakanlığımıza bağlı  resmî ve özel örgün eğitim ile hayat boyu öğrenme kurumlarında okul öncesi eğitim hariç  eğitim ve öğretim faaliyetlerine 20 Kasım 2020 - 04 Ocak 2021 tarihleri arasında uzaktan eğitim yoluyla devam edilecektir.  Okullar tarafından uygulanan yazılı sınavları iptal edilmeyecek olup 4 Ocak 2021 tarihine kadar da yüz yüze veya uzaktan olmak üzere hiçbir şekilde sınav yapılmayacaktır.  Ancak 04 Ocak 2021 tarihinden sonra ölçme ve değerlendirme faaliyetleri ile ilgili hususlar, salgın sürecinin seyrine göre değerlendirilerek okullarımıza ayrıca duyurulacaktır.

08.40-15.30 saatleri arasıdır

Yüz yüze eğitim için çocuğunu okula göndermek istemeyen velinin yazılı onayı alınacak ve okula gelmeyen öğrenciler devamsız sayılmayacaktır. 

Yüz yüze ve uzaktan eğitimlerde ilkokul, ortaokul ve imam hatip ortaokullarında bir ders/etkinlik süresi 30 dakika; ilkokul, ortaokul ve imam hatip ortaokullarında teneffüsler ise 10'ar dakika olacak şekilde yapılmaktadır.