Okulumuzun Tarihçesi

10.06.2023 84

1900 lü yıllarda Trabzon Vilayetine bağlı olan Ordu bir sancaktır  İlçemiz .Cumhuriyet döneminde kaza olan ve daha sonra adı Gölköy olarak değişen Hapsamana’ya  bağlanmıştır. O dönemde ilçemizin merkezinde 11 hane oturmakta idi. 1930 lu yıllarda Emilli, Tahtasamanlık, Gülbahçe ve Kıyıçayır mahalleleri birleşerek 70 hanelik bir köy oluştururlar. Adı da GARAYGARAYASI dır. Bu yıllarda merkez camiinin yanında bir de MEDRESE vardır. Eğitim hizmetleri buradan yürütülmüştür.

1952 yılında ilçemize ilkokul açılmıştır. İlçemiz 1958 de ise ilçe olan AYBASTI’ ya bağlanmıştır. O dönemde ilçemizin adı halk arasında CAMİYANI veya GARAYCAMİSİ olarak geçmektedir.1965 yılında yapılan müracaatlar üzerine ilçemizin adı KABATAŞ olarak değiştirilmiştir.1971 yılında köy olan Kabataş 22 Şubat 1971 tarih ve 910 sayılı kanun ile belde olmuştur. Kasabanın merkezi şimdiki merkez camisinin bulunduğu yerdir. Cuma günleri merkez camisinin yanında Pazar kuruluyormuş. Fatsa- Aybastı karayolunun ilçenin merkezinden geçmesiyle Pazar yol boyunca kurulmaya devam etmiştir.

Merkez camisinin yanındaki medrese yandıktan sonra 1952 yılında Fatsa yolu üzerine yapılan iki derslikli ilkokul, Fatsa-  Aybastı karayolu yapılırken yıkılmıştır. Halkın katkıları ile ilkokul yapılmış ve daha sonra şimdiki Kabataş Lisesinin bulunduğu yere ortaokul ilkokulun üzerine yapılmıştır.

Hızla büyüyen kasaba 20 Mayıs 1990 tarihinde ve 2523 sayılı resmi gazetede yayımlanan 9 Mayıs 1990 tarih ve 3644 sayılı kara ile ilçe olmuştur.

1991 yılında Kabataş İlkokulu bünyesinde anasınıfı hizmete girmiştir. Kabataş ilçe olduktan sonra artan ihtiyaç üzerine 1993 yılında yapılan ATATÜRK İLKÖĞRETİM Okulu; ortaokul ve Kabataş İlkokulunun bir kısım öğrencisini bünyesine almıştır. Aynı yıl ortaokuldan boşalan yere de KABATAŞ LİSESİ açılmıştır. Ö dönemde alınan karara göre lise açılırken okul binası liseye tahsis edilmiş ve yeni bir ilköğretim okulu yapılana kadar lise binasında okul geçici olarak kalacaktır.

1996 yılında sınıflar yeterli olmadığı için okul kendi imkânları ve halkın katkıları ile okul bahçesinde iki derslik yapmıştır.

HASAN BASRİ ÖZYURT isimli bir vatandaşın bağışladığı arsa üzerine yapılan 21 derslikli yeni okul binası Valilik Makamının 9 Temmuz 1999 TARİH VE 300/8890 sayılı yazılarıyla Kabataş İlköğretim Okuluna tahsis edilmiştir.

Ordu Valiliğinin 08/09/1999 tarih ve 300/11712 sayılı yazılarıyla Kabataş İlköğretim Okulunu adı; arsa sahibinin isteği üzerine babasının adı olan OSMAN ÖZYURT İLKÖĞRETİM OKULU olarak değiştirilmiştir.

2012 Yılında Milli Eğitim Bakanlığının 11/04/2012 tarihli ve 28261 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6287 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ve 09/05/2012 tarihli ve 401 sayılı 2012/20 nolu genelge kapsamında OSMAN ÖZYURT ORTAOKULU adını almıştır.

2020 yılında bakanlığımız tarafından deprem araştırması neticesinde okul binamızın deprem dayanım testinde depreme dayanıksız çıkmasından dolayı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün teklifi ve Ordu Valiliğimizin kararıyla İlçe Merkezine 4 km mesafede bulunan Hoşkadem Mahallesinde bulunan Anadolu Lisesinin kullandığı binaya taşınarak öğle saatinden akşama kadar eğitim öğretim yapmaya başlamıştır. Okulumuz bünyesinde bulunan Özel Eğitim Sınıfı binada başka sınıf yapılacak alan  olmamasından dolayı 6 özel eğitim öğrencimiz Atatürk İlkokulunun bünyesinde eğitim görmektedir.